ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ

Ζωγράφος- Γλύπτης

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε το 1961. Ως φοιτητής το 1958 έλαβε υποτροφία από το Εθνικό Βασιλικό Ίδρυμα για να σπουδάσει μεταβυζαντινή και λαϊκή τέχνη και για μερικά χρόνια μετά που αποφοίτησε έζησε ως ζωγράφος θρησκευτικών εικόνων.

Το 1972 πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση με τίτλο «Σημειώσεις από την Ελλάδα» στην Πινακοθήκη Αθηνών, αφιερωμένη στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Την ίδια χρονιά, έλαβε την ετήσια υποτροφία Ford Foundation και πέρασε ένα χρόνο μελετώντας την σύγχρονη τέχνη στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λονδίνο και το Μιλάνο. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει εκπροσωπηθεί σε διεθνείς εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Πιερίδη και από ιδιωτικές γκαλερί τέχνης (Τόκιο, Βρυξέλλες, Δουβλίνο , Σάο Πάολο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη Βασιλεία κ.λπ.). Δίδαξε σχέδιο και ζωγραφική στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έως το 2003.

Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης και μέλος του συντακτικού συμβουλίου του περιοδικού θεωρίας τέχνης, Speira. Μελέτες, άρθρα, κριτικές και τρεις μονογραφίες έχουν γραφτεί για το έργο του. ΄Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Τελλόγλειο Μουσείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, στα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών, σε δήμους, κοινότητες, τράπεζες, οργανισμούς και πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2004 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στην τέχνη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

← Επιστροφή στους Καλλιτέχνες

ΈΡΓΑ